bahan-bahan untuk Kuah Laksa
- Ikan kembung
- Cili kering
- Belacan
- Bawang besar
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Garam
- Gula
- Pak aji
Cara-cara
1. Rebus ikan kembung sehingga masak
2. Lepas tu, keluarkan ikan kembung, asingkan isi dari tulang ikan (air rebusan jangan dibuang lagi)
3. Tulang ikan (termasuk kepala ikan) jangan dibuang, sebaliknya blend kemudian tapis ambil airnya ( nak senang, air biar banyak)
4. Isi ikan yang diperisi tadi pun blend sehingga lumat
5. Blend cili kering, bawang besar dan belacan sehingga lumat
6. Rebuskan bahan 3,4,5 dalam air rebusan ikan
7. Masukkan bunga kantan, daun kesum, garam, gula dan ajinomoto(pak aji) ke dalam rebusan tersebut dan biarkan sehingga ianya sebati ( Semakin lama sebati, semakin sedap kuah laksa tersebut)
Bahan Ulam
- Telur rebus
- Timun (dihiris halus)
- Daun Selom (dihiris halus)
- Daun Pudina (diasingkan daun dari tangkainya)
- Bawang besar (dihiris)
- Ikan seekor ( rebus terlebih dahulu)
p/s : Ulam tambahan
- Bunga kantan dan juga nanas untuk rasa yang lebih lazat.
Selamat mencoba! senang saja! sudah pasti sehingga menjilat jari!
No comments:
Post a Comment