Bahan-bahan
Pucuk Paku
Ikan Bilis
Cili Api - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
Serbuk kunyit
Garam
Santan
Air - kalo santan pekat sgt atau pakai santan peket.. @ yg dlm kotak..
Cara memasak
1. Masukkan Bawang, cili, ikan bilis, serbuk kunyit & santan.
2.Kalau kuah pekat sangat tambahkan air.
3. Masak kuah smpi mengelegak.. api jgn kuat sangat.
4. Masukkan garam (jgn byk sgt.. sbb ikan bilis dah masin), kacau2 smpi mengelegak
5. Masukkan Pucuk paku..
6. Masak smpi pucuk paku dah nampak layu.
7. Rasa... sedap tak.. kalau sedap.. totop api.. kalau tak sedap.. buatla apa yg patut..
8. Sedia untuk dihidang
Sukatan utk bahan2.. tak kisah.. resepi campak2 dan rasa .. tak sedap.. repair.. tak sedap lg repair lagik.... hik hik.. tak sesuai utk mereka yg baru pertama kali nak masak atau nak buat juadah utk bakal ibu mertua.. sila cari resepi yg lbh tepat... mgkin Sofea JaNe blh bantu.. sbb dia masak pakai pembaris.. !!.. :D tp series.. Sonang baitu nak masak lauk nih.. !!
Selamat Mencoba~ (^-*)
2 comments:
hehe. sopea jane masak pakai pembaris? sayur paku oh.. sedapnye~
Bila nampak, bukan rasa nak masak, rasa nak pegi beli...hahaha....
Post a Comment