Friday, May 14, 2010

pUcUK pAKU mASAk lOMAK cILI aPI aLa kAMPUNG


Bahan-bahan


Pucuk Paku

Ikan Bilis

Cili Api - ditumbuk

Bawang Merah - ditumbuk

Serbuk kunyit

Garam

Santan
Air - kalo santan pekat sgt atau pakai santan peket.. @ yg dlm kotak..



Cara memasak

1. Masukkan Bawang, cili, ikan bilis, serbuk kunyit & santan.

2.Kalau kuah pekat sangat tambahkan air.

3. Masak kuah smpi mengelegak.. api jgn kuat sangat.

4. Masukkan garam (jgn byk sgt.. sbb ikan bilis dah masin), kacau2 smpi mengelegak

5. Masukkan Pucuk paku..

6. Masak smpi pucuk paku dah nampak layu.

7. Rasa... sedap tak.. kalau sedap.. totop api.. kalau tak sedap.. buatla apa yg patut..

8. Sedia untuk dihidang


Sukatan utk bahan2.. tak kisah.. resepi campak2 dan rasa .. tak sedap.. repair.. tak sedap lg repair lagik.... hik hik.. tak sesuai utk mereka yg baru pertama kali nak masak atau nak buat juadah utk bakal ibu mertua.. sila cari resepi yg lbh tepat... mgkin Sofea JaNe blh bantu.. sbb dia masak pakai pembaris.. !!.. :D tp series.. Sonang baitu nak masak lauk nih.. !!

Selamat Mencoba~ (^-*)


2 comments:

Fazira Albaijure said...

hehe. sopea jane masak pakai pembaris? sayur paku oh.. sedapnye~

Anazam said...

Bila nampak, bukan rasa nak masak, rasa nak pegi beli...hahaha....