Thursday, August 19, 2010

NasIk Kerabu

 
 
bahan²:


 
bahan  Sambal ikan

kelapa parut
 
bawang merah ditumbuk
 
bawang putih ditumbuk
 
sedikit halia ditumbuk

 
ikan (sardin, kembung) rebus dan ditumbuk isinya tulang  kasik kucing makan..  kasian kucing dapat tulang.. tingal2 la belen2 sikit isi ikan tu kat kucing..

sedikit gula

sedikit garam

 Cara Membuatnya:
  1. Kelapa Parut digoreng kering tanpa minyak dlm kuali dgn api perlahan sehingga warana keperang2 perangan tp jgn smpi hangit
  2. Tumbuk kelapa parut tersebut
  3. Campurkan dgn bahan-bahan lain
  4. Tada Siapp..!!

bahan Ulam-ulaman

Daun kesom

Daun kayu

Timun

Kubis

Kacang panjang

*Untuk ulaman-ulaman nih.. tak perlu la ada semua.. kalau ada 3 atau dua jenis pun dah memadai.. dah masyuk dah.. yg penting sambal ikan dan budunya..

 

 Cara Penyediaan:
 
Semuanya Dihiris Halus
 
Bahan Ikan goreng tepung @ Udang Goreng Tepung
 
Ikan  @  Udang @ kedua-duanya sekali

Telur

Tepung gandum atau kalau nak senang gunanya tepung goreng ayam kentaki .. Mcm saya.. saya campur kedua2nya..

Kunyit

Sedikit garam jika perlu (kalau tak guna tepung goreng kentaki)

Cara Membuatnya :
  1. Bancuhkan Telur dgn Tepung gandum + Tepung kentaki
  2. Ikan Lumur ngn kunyit
  3. Celup ikan dlm tepung dan Goreng


Bahan Sambal lada :

Bahan A

Bawang Merah

Bawang Putih

Lada hidup @ Lada Besar @ Lada Merah)

Kalau nak pedas taruk cili api sikit


Bahan B

Cuka

Garam Gula

semua Bahan A di bakar @ digoreng tohor (betulkan perkataan nih aa.. ingat2 lope acik.. sekolah2 dolu ada guna ungkapan untung goreng tanpa minyak.. apa ke nama tuh..)
kalau nak senang.. buat awal2 sambal ni n simpan dan buat stok... bila nak makan blh hiris limau kasturi n tambah cuka sikit.. nyum2 sedap...

Cara Membuatnya:
  1. Masukan semua bahan dalam blender
  2. Tutup
  3. Kisar
  4. rasa cukup tidak garam gulanya.. jgn campur air. guna cuka shj.
  5. Takcukup kalu tambah sesedap rasa.. biasanya gula mau lebey..

Bahan Wajib:

Budu

Lada Hitam ditumbuk


Cara Membuatnya:

Yang ni tak yah susah2 buat.. berbulan baru leh makan nasik kabu.. makanya.. Beli ajer di kedai..


Bahan Sambal tumis (Kalau Rajin, kalau ikut gambar nih masa nih tak rajin huhuhuu)

Santan pekat

Bawang merah yang dikisar

Bawang Putih dikisar (takde pun takpe)

Halia ketuk-ketuk pun takpe kalau takmo kisar

Cili Kisar

Serai

Kunyit

Gula

Budu

Cara Membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan dalam kuali kecuali budu... 
  2. masak smpi mendidih.. 
  3. Sentiasa kacau, kalau nak cantik.. bukan kita yang cantik.. sambal tu nampak cantik le..
  4. .. Masak smpi pekat.. 
  5. lps tuh campur Budu..  Coba rasa.. baru bangkit lemaknyer..

Bahan Wajib 2 (Nasi):

Beras Air

Pewarna biru @ Sebuk kunyit

Halia

Cara penyediaan

 
  1. Masak Nasi macam biasa
  2. Cuma kalau nak bagik comey sikit .. taruk le kaler biru sikit @ pakai je serbuk kunyit.. idak pun putih bersih pun ok.. coma saja nak tunjuk style dlm gambo..
  3. Letak sepotong halia, saja utk aroma konon..
  4. Masak

 
Nasi kerabu nih mudah aje sbnrnya.. cuma kalau spesel tuh.. nak kena ader keropok le.. byk benda yg blh dtambah2 sebagai accessori.. tp basicnya.. sambal ikan.. ulam dan budu.. dah siap.. Selamat Mencoba..
 
 Oklah.. Harap-harap Ketuk-ketuk Ramadhan akan kembali bersiaran..

2 comments:

Anonymous said...

lupa nak btau.. bila nak makan.. gal semua sambal ikan, budu, lada hitam, ulam-ulam.. baru sedapp!!

Fazira Albaijure said...

yum yum~ sedapnye.. =)~