Monday, May 16, 2011

Nasi Lemuni


haipp.. hehe... tempting tak. huhu. sorri, agak blur, pakai henpon saja. kamera besar tu nina cilok bawak p putrajaya.

resepi kali ini, cikgunya: kak ti. dia ni mmg suka sgt memasak. so pagi tu, xtau nk call sapa, mmg tringt kat dia ja, sbb mmg dh bole agak, dia mesti tau resepi nk masak menda ni. hehe. nasik lemuni. yummie~ ada mcm² kaedah nk masak. ni salah satunya la kot kan. takde yg salah, xde yg betul pd sy. yg penting, selamat dan enak utk dimakan. utk hidangan kali ni, sy masak nasik lemuni bersama sambal tumis kosong. dihidang dgn hirisan timun, telur rebus dan jugak ayam goreng berempah + papadom (tp lupa nk masukkan dlm gmbr).. hehe. so here goes the recipe:

bahan² utk NASI LEMUNI dan cara memasaknya:
beras
air
santan
daun lemuni (dikisar utk mendapatkan airnya)
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
buah pelaga
minyak masak
bawang merah (ditumbuk lumat)
bawang putih (ditumbuk lumat)
halia (ditumbuk lumat)
serai (ketuk² manja saje)
daun pandan (dicarik-carik)
garam

basuh beras dan asingkan.
tumis bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis sampai wangi.
tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun pandan sampai keperangan.
masukkan air daun lemuni secukupnya.
tambahkan air biasa jika perlu.
biarkan mendidih.
masukkan beras.
bila hampir kering, masukkan santan.
perlahankan api dan kacau sebati.
biar sampai masak (sy alihkan ke dalam rice cooker)

bahan untuk SAMBAL TUMIS dan cara memasaknya:
cili kering (potong, buang biji, rendam air panas, kisar)
bawang besar (dikisar bersama cili kering)
asam jawa (diperah airnya)
sos tiram
bawang merah (dihiris)
bawang putih (dihiris)
minyak masak
garam
gula

tumis bawang merah dan bawang putih sampai keperangan.
masukkan cili kering dan bawang besar.
biarkan masak sampai pecah minyak.
masukkan air asam jawa dan sos tiram.
masukkan garam dan gula secukupnya.

(ada jugak resepi Sambal Tumis Ikan Sardin di sini. sama saja ^^)


bahan² utk AYAM GORENG BEREMPAH dan cara membuatnya:
ayam
bawang besar (dikisar)
halia (dikisar)
jintan putih
garam
kunyit
daun kari

perapkan ayam dengan semua bahan.
goreng dengan minyak yg banyak sampai garing.
sedia dihidang

ada jugak resepi Puyuh Goreng Berempah di sini. bole jugak buat mcm ni~)

^^

ok. tu saje. selamat mencuba~ ;)

dan selamat hari guru~!!!


No comments: