Sunday, April 18, 2010

Asam Pedas Ikan Merah

Bahan-bahan:
Seekor ikan merah (anggaran 1/2 kg)
10 tangkai Cili kering (nak lebih pon boleh, ikut citarasa masing2)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Seinci halia
Sedikit Belacan
Air asam jawa
Sedikit sawi jeruk (boleh lebihkan kalau suka, tp sesuaikan amaun air asam jawa sebab sawi jeruk ni masam)
Daun kesum
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Memasak:
1. Kisar cilikering, bawang merah, bawang putih, halia dan belacan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar tadi.
3. Setelah bahan tumisan naik minyak masukkan ikan merah. Masukkan air asam jawa dan tambah air jika perlu (sehingga kuah agak2 menutupi sedikit ikan merah).
4. Masukkan sawi jeruk yg sudah dicuci dan dipotong.
5. Masukkan garam secukup rasa dan tunggu sehingga ikan merah hampir masak.
6. Setelah ikan merah hampir masak masukkan daun kesum. Biarkan sebentar.
7. Sedia utk dihidang.

Selamat Mencuba!

No comments: