Tuesday, September 28, 2010

Nasi Daging


Hai!
ini adalah resipi nasi daging versi ... erm versi simple mungkin!
dalam gambar nasi daging termasuk air asam + dalca + jelatah ( tapi pakai nanas & bawang saja)
okay here we go

Bahan-bahan diperlukan
[kalau untuk disediakan untuk 3-4 orang]

500 gram Beras Basmatahi
1/4 KG Daging [ bahagian rimau nangis! ]
1 bungkus sup bunjut
1 sudu besar rempah kurma
1 inch halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
mentega/minyak sapi
1/2 cawan tomato soup [heinz] - ini optional
1 cawan susu cair
garam secukup rasa

cara-cara pulak :
1. rebus daging + sup bunjut + serbuk kurma + garam sehingga empuk sakan!
[ air rebusan daging jgn dibuang, diguna balik masa pakai nasik ]
2. sekarang tumis halia, kulit kayu manis, buah pelaga
3. masuk beras [yg telah basuh ] , air rebusan daging.
4. kendian, masukkan tomato soup+susu cair
5. kacau dannnnnnnnn tunggu sehingga siap!

tips lain
1. sukat beras & air.
kalau saya letak beras 2 cup.
air pun 2 cup lebih sikit(sikit saja)

2. saya tumis atas dapur gas
kemudian baru pindah masuk rice cooker.
senang masuk rice cooker ni banding masak atas dapur

kan!
senang dan siap!

untuk dalca dan air asam.
takperlu la sebab maincourse adalah
nasi daging kan.
okay bye!
selamat mencuba.

Photobucket

No comments: