Wednesday, September 1, 2010

puding karamel


bahan bahannya
2 tin susu cair
6 biji telur
2 cawan gula

cara membuat
gula hangus
masak 1.5 cawan gula dengan api yg perlahan sehingga semuanya cair kemerahan dan tuangkan ke dalam bekas loyang (atau mana² bekas yg nk digunakan utk mengukus puding tersebut)

pudingnya
pukul/blend susu cair, telur dan stengah cawan gula sampai kembang (kembang ke? huhu.. x tau apa istilahnya.. tp kira2 berbuih jugak la)
tuangkan semua ke dalam bekas yg telah dituang gula tadi

kukuskan selama lebih kurang 20-30minit
masukkan ke dalam peti sejuk
utk dihidang, terbalikkan ke dalam pinggan hidangan
hidangkan ketika masih sejuk
sedap~!! =)

bole juga dihidang bersama fruit cocktail sebagai hiasan dan perisa tambahan~

selamat mencoba~ (^____^)

(sori, gmbr comot, hehe)

--
buat di dapur puan kecik sempena majlis buka puasa di rumahnya hari selasa (semalam la tu~) timekaseh kerana sudi menjemput kami mkn ramai2. timekaseh jugak sbb watkan oreo ciskek utk i, huhu.. sgt terharu.. sungguh. huhu..~


1 comment:

Anonymous said...

Samer2.. Tp mcm tak nikmat le mkn oreo ciskek masa boka poser.. mgkin kena wat lg pas nih.. huhuu