Monday, January 24, 2011

kari bawal emas aka gulai bawai maih

haishhh... berabuk dah dapur. naik tumpul pisau². papan potong pun dh kulat² kot. lama x masak ni. hehehe.. :P i tau.. masing² bz untk hapdet. i yakin je geng kitchenchek seme rajin dan tetap terus memasak walaupun bz. cuma x berkesempatan nk hapdet di blog ni.. kan? ;)

hm. takpe. meh i hapdet. ni pun dh lama dimasak resepi ni. br nk hapdet.

okes. resepi kali ni, gulai bawai maih. atau bahasa bukunya: kari bawal emas. (^___^)

bahan A:
bawang putih dihiris nipis
bawang merah dimayang
rempah ratus (untuk kari ikan - ada jintan, halba, bijik sawi, dll)
daun kari aka daun karapule

bahan B:
bawang putih ditumbuk lumat
bawang merah ditumbuk lumat

serbuk rempah kari ikan
(tak kisah sgt brand apa. tp yg dlm gmbr ni sy guna rempah kari babas)
pati santan
air perahan asam jawa
garam
gula
bendi
ikan bawal emas

cara memasak:
tumis bahan A sampai bawang putih jd kemerah merahan.
gaulkan bahan B dengan air asam jawa dan sedikit pati santan dan serbuk rempah kari ikan dan masukkan ke dalam kuali.
api jgn kuat sgt, takut² terhangit pulak rempah karinya.
gaul sampai rempah kari tu masak, lebih kurang mcm pecah minyak.
masukkan santan lagi sebagai kuahnya. tmbh air sikit.
masukkan ikan bawal emas yg telah dikatam katam.
boleh masukkan juga bendi atau tomato atau terung atau apa² rampai lain yg disukai.
garam dan gula secukup rasa.
biarkan mendidih sampai ikan masak.
sedia untuk dihidang dan dimakan ;)

selamat mencoba~!!!





sori gmbr tak santek. pakai henpon saje. hehe..

No comments: