Tuesday, April 12, 2011

ayam golek pengantin

resepi ni, bljrnya dari makteh. dia mmg expert dlm memasak ayam golek pengantin ni. dh dia bg nama ayam golek pengantin, so i folo je (^___^)

tp dlm resepi kat kitchenchek ni, mntk maaf la ye, dh modify skit. ayamnya x digolekkan atas sebab2 yg x dpt dielakkan. hehe..

dan maaf jugak, sbb gmbrnye kureng cun. guna kamera henpon 2.0megapixel saje~
dan disebabkan resepi ni bljr direct ngn tok guru, jdnya ada sukatan. kalau resepi sendiri, mana ada sukatan2 ni, huhu... hentam kromo sajee~

sy abadikan resepi ni di blog ni sbb setiap kali nk masak asik terlupa sukatannya, nk kena telipon tok guru. so pasni, kalau sy nk masak, bole cek kat sini saja. hehe. jgn blogger.com go benkrap dan tutup site ni sudahlahh... :P

ok.. here goes the recipe:

sukatan berikut adalah untuk 1 ekor ayam

bahan A
8 ulas bawang putih
4 sudu besar jintan putih
2 inci halia

bahan B
1/2 kilo santan
4 sudu lada hitam yang ditumbuk kasar
perahan air asam jawa
garam
gula
air

cara memasak:

1. tumbuk bahan A hingga hampir lumat. dan perapkan ayam dengan bahan tersebut. biarkan seketika (terpulang la seketika tu brp lama pun, x kisah sgt, kalau rajin, biarkan 1 jam. kalau malas nk tunggu, 2-3 minit pun dh ok.. terpulang)
2. masukkan ayam yg telah siap diperap ke dalam kuali
3. pasangkan api dan biarkan ayam masak seketika.
4. agak² dh masak bhgn luar ayam tu, perlahankan api seperlahan yang mungkin. ** yg ni penting, api tu kena pastikan mmg perlahan je ye..
5. masukkan santan dan tambahkan air secukupnya
6. masukkan perahan air asam jawa, garam dan gula secukupnya
7. masukkan lada hitam (kalau nk lebih pedas, bole je lebihkan lada ni ok)
8. perlahan lahan siramkan santan ke atas ayam dan sentiasa pastikan santan dikacau sebaiknya supaya tak pecah kepala santan dan hangit kat bhgn bawah. (mmg part ni mcm bosan skit, tp hasilnya nnt mmg kebaboom.. huhu. so, sobar yo lah yo..)
9. teruskan menyiram ayam sampai pecah minyak.
10. boleh dihidang bersama salad dan timun
11. nasi palembang dan nasi tomato mmg ngam dgn ayam ni. tp kalau xda, ns putih pun sgt ngam sudah... ^^

selamat mencoba~


gmbr mmg x santek. sorilah. tp sy jamin, ayam ni mmg sodap, hehe.


2 comments:

Anonymous said...

i ingatkan.. pengantin yang golek kan ayam nih.. huhhu.. Lapo weihh!1

Fazira Albaijure said...

lepas mkn ayam ni, mgkin pengantin akan bergolek. atau tergolek. huhu.