Monday, December 31, 2012

Meatball N Gravy ( inspired meatball ikea)

Bahan2 untuk meatball : (rujuk meatball fazira)
500 gm daging
200 gm udang yg dibuang kulit
2-3 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Tepung ubi
Kiub daging

Cara:
Blend udang, bawang, tepung, kiub. Gaulkan bahan blend bersama daging dan lada hitam
Bentukkan menjadi meatball.
Rebuskan dalam air yg sedia mendidih
Tunggu sehingga masak(meatball alan timbul di permukaan)

**Goreng meatball dgn minyak sikit dan sentiasa alih2 kalau suka garing(optional)

Gravy :
Bahan-bahan:
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
Bawang kuning sebiji(dadu)
Tomato dua (dadu)
2 cawan air sejuk
1/2 cawan susu cair/fresh milk
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam kasar
1 kiub pati ayam
1 kiub pati daging
Sedikit gula

Cara:
Letak mentega,
Tumis bawang kuning sehingga layu,
Masukkan tomato sehingga berwarna kekuningan,
Masukkan air sejuk, susu cair, kesemua sos dan kicap, pati ayam n daging,
Gaulkan sentiasa supaya ia tidak berketul-ketul,
Jika kurang masin boleh tambahkan garam,
Agak sebati, angkat dan blend
Seterusnya...
Masak sekali lagi sehinga mendidih.
*kalau pekat tambahkan air, kalau cair tambahkan tepung jagung.

Hidangkan meatball ditaburi gravy homemade bersama kentang goreng panas dan jem .

Siap !!!

No comments: