Thursday, October 31, 2013

masalodeh / masala vadeh / magele

resepi masalodeh / masala vadeh / magele ni ai belajar dari instagram fynn jamal #resepirumahkokping

hiuhiu

senang saja

bahan-bahan
kacang dhal a.k.a. parpu
daun kari a.k.a. karapule
cili kering
bawang besar
jintan manis
garam
gula
lada sulah
minyak untuk menggoreng

cara buat
rendam kacang parpu tu semalaman (or at least 4 hours)
bahagi kepada 3 bahagian 
(satu bahagian grind sampai halus, satu bahagian separa hancur, satu bahagian takpayah grind)
potong dadu bawang
gunting cili kering kecik kecik
gunting daun kari kecik kecik
jintan manis tumbuk kasar kasar
gaul semua bahan tadi sekali
perasakan dengan garam gula dan lada
panaskan minyak 
(bagi deep fry)
masukkan bawang putih dua ulas yang dah diketuk 
(ini tips utk elakkan minyak cepat hangit/hitam)
bentukkan leper leper adunan tadi
(ai suka kecik kecik, lebih rangup kruk krak kruk krak, hehe)
bila dah timbul tu, dh masak la tu
takyah alih alih dlm kuali tu.. nnt berderai..

ok, toskan dan hidangkan dengan secangkir kupi o pekat kaw.
bak kata kokping: memang padepoww!

hek hek.

selamat mencoba!



No comments: