Thursday, October 31, 2013

nasi palembang - enaknya dimakan begitu saja. hihi.

nasik palembang ni adalah resepi dari makteh ai. mmg sodap kalau makan dengan ayam golek pengantin atau ayam masak merah. ish ish.. lazattt.. haha.

tidaklah diketahui kenapa gerangannya bernama palembang.

tiada spekulasi yang ingin dibuat, jadi kita terus ke resepinya. hehe.

bahan-bahan
1 kilo beras basmathi
air (sukatan sama banyak dengan beras)
1 tin susu cair
1 tin sup tomato
6 sudu pati oren sunquick
2 bunga lawang
1 kulit kayu manis
4 bunga cengkih
4 buah pelaga
minyak zaitun
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
stok lembu
mixed vege
kismis

cara masak
basuh beras dan rendam 30 minit
panaskan minyak dalam periuk nasik (atas dapur)
tumis bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
masukkan bawang putih bawang merah halia yang dihiris nipis
dah naik bau, masukkan air
masukkan bawang putih bawang merah halia yang ditumbuk/diblend halus
masukkan susu cair dan sup tomato dan sunquick
masukkan stok lembu dan sedikit garam
kacau sebati
biarkan mendidih sekejap
masukkan beras yang dah ditos
kacau sebati
pindahkan periuk ke tempat elektrik
jangan lupa switch on dan tekan Cook.
hehe.
masukkan mixed vege dan kismis
biarkan masak..

pastu dah boleh makan dahh.. yey..

selamat mencoba!!




No comments: